Govor na otkrivanju i blagoslovu spomen biste mons. Ivana Špoljara – 09. 06. 2019.

Dragi oče biskupe Valentine, dragi gospodine župniče Nikola, braćo svećenici, gospodine načelniče naše općine Jasmine sa suradnicima, poštovana ravnateljice naše škole, poštovana obitelji mons. Špoljara, dragi župljani i prijatelji!

Prošle godine na Duhove blagoslovili smo ovu kapelu Duha Svetoga koja je napravljena pod vodstvom naše udruge a na spomen povijesne drvene kapele koja je dotrajala a nalazila se prema povijesnim spisima u blizini naše župne crkve.

Ove smo pak godine uz dobrotu naše općine i načelnika, kao i mnogih drugih, realizirali postavu spomen biste našem dugogodišnjem župniku mons. Ivanu Špoljaru, o 60. obljetnici njegova svećeništva, o 40. obljetnici njegova dolaska u G. Stubici, o 15. obljetnici posvete svih naših obitelji Srcu Isusovu, kao i o 810. obljetnici prvog pisanog spomena o crkvi sv. Jurja u G. Stubici. Tom je prigodom, 2009. godine župu pohodio i naš nadbiskup kardinal Josip Bozanić, blagoslovivši na trgu sv. Jurja kip našeg zaštitnika, djelo iste autorice koja danas predstavlja svoj rad – bistu našeg župnika mons. Špoljara. Prilikom tog velebnog slavlja, mons. Špoljar  načinio je na gornjostubičkom trgu veliki zavjet čije su riječi uklesane u našoj župnoj crkvi. Svoju posebnu ljubav prema gornjostubičkim budućim naraštajima, mons. Špoljar pokazao je i na zalasku svog života i djelovanja, ishodivši sve što je bilo potrebno, da se uz suglasnost naše Nadbiskupije dio župnog zemljišta daruje općini G. Stubica s namjenom za gradnju dječjeg vrtića koji će nositi naziv „Jurek“.

Sve navedeno i sve ono što nam je poznato i prepoznato u duhovnoj i materijalnoj obnovi ove župe, prepoznale su sve naše institucije i zato danas s posebnom radošću i  ponosom otkrivamo na trajni spomen ovo djelo, koje neka i budućim naraštajima bude primjer jednog predanog, vjernog i radosnog svećeničkog djelovanja koje je imalo utjecaj na mnoga društvena zbivanja našega kraja. On je svećenik koji je uveo župu iz komunizma u slobodnu Hrvatsku, iz drugog u treće tisućljeće, iz materijalne zapuštenosti u prepoznatu i dotjeranu župu, te iz pastoralnog mrtvila razbudio mladenački polet na svim razinama, cijeneći i podupirući mlade i doslovno ih „tjerajući“ na školovanje.

Vrijedno je spomenuti kako je i kao oporučni dar ostavio iznos od 5000 kn kao pomoć u školovanju jedne mlade osobe iz G. Stubice. Upravo smo ovih dana dogovorno sa našim župnikom vlč. Nikolom pronašli tu osobu kojoj ćemo dar proslijediti.

Danas zahvaljujem ocu biskupu Valentinu na dolasku, na upućenoj riječi, na zauzimanju za život i budućnost, i na njegovoj ljubavi prema G. Stubici. Hvala našem župnom zboru Vokalistima sv. Jurja, našem Puhačkom orkestru, ravnateljici naše škole, predstavnicima naše općine na čelu s načelnikom Jasminom Krizmanićem bez kojih ovaj projekt ne bi bio realiziran. Hvala svoj braći svećenicima a posebno našem župniku Nikoli na brizi i marljivosti za našu župnu zajednicu. Hvala autorici biste i našoj domaćoj kiparici Mirjani Drempetić-Hanžić-Smolić koja se s ljubavlju prihvatila ovog djela. Hvala posebno Josipu Grdenu koji je s puno ljubavi osmišljavao „drveni“ dio ovog parka – današnju svečaricu – kapelu Duha Svetoga, sjenicu, spomen kućicu i klupe. Srdačnu zahvalu za svu pomoć, potporu i ljubav prema G. Stubici upućujem i gosp. Tomislavu Peroviću iz Schaffhausena, dugogodišnjem prijatelju mons. Špoljara.

Spomen kućica skromno je mjesto u kojem smo izložili neke od osobnih stvari i sitnica koje će  nas podsjećati na život i djelo dragog nam župnika koji po svemu što je činio bez sumnje ulazi u povijest Gornje Stubice, zauzimajući  posebno mjesto.

Molim sada da uz pjesmu „Krist na žalu“ načelnik općine Jasmin Krizmanić zajedno sa Mariom Poštekom, kojega je mons. Špoljar prvoga krstio došavši u ovu župu otkriju spomen bistu.