Krštenje petog djeteta u obitelji Mirjane i Marijana Gajski

U nedjelju, 6. studenog, u župi sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici bilo je slavlje krštenja petog djeteta, malenog Marka Noela.
Obred krštenja, kao delegatu Nadbiskupskog duhovnog stola, bio je povjeren gornjostubičkom župniku i dekanu Stubičkog dekanata prečasnom Nikoli Jurkoviću. Tijekom misnog slavlja i homilije, župnik je naglasio kako je krštenje milost Duha Svetoga da živimo kao Božja djeca. Voda kojom se krsti simbol je Duha Svetoga koji nas čisti od istočnog grijeha i tako nas uranja u prisutnost Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Dakle, kada se kaže ja te krstim, to znači činim te kršćaninom, dionikom Kristova života. To je biljeg koji se daje duši, te se ne može ponoviti, kao što se ne može ponoviti ni krizma, a ni sakrament svetoga reda. To su sakramenti koji se jedanput primaju da bi se na njima dalje gradio život u vjeri. Novokrštenik je uz roditelje i kumove odjenuo bijelu haljinicu i tako postao dijete Božje, odnosno članom velike kršćanske zajednice Božjeg naroda. Za rast u vjeri svakog djeteta posebno su važni primjeri roditelja, baka i djedova, ali i kumova od kojih djeca dobiju prve spoznaje o Bogu i uče se moliti.

Na istom misnom slavlju kršteno je još dvoje djece, mala Jana iz obitelji Tomislava i Katarine Sačer te mala Tena iz obitelji Marka i Ivane Peštaj.
Na završetku misnog slavlja župnik je čestitao roditeljima za peto rođeno, a u krštenju preporođeno dijete, i za njihovo svjedočanstvo da su u suradnji s Bogom opredijeljeni za život. Ujedno im je uručio poklon Zagrebačke nadbiskupije.

Župnik je pozvao sve prisutne je da poštuju roditelje koji se opredjeljuju za život, da im pomažu duhovno svojom molitvom, a ako je potrebno i na druge načine.