Župne kapele

Kapela Sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Stubici

Ovaj poklonec baroknog stila sagrađen je tijekom 18. stoljeća na privatnom Mihelčićevom posjedu u centru Gornje Stubice. Služio je za svibanjske i listopadske pobožnosti, te kao postaja kod velikih župnih procesija. Neki spominju da je prije titular kapele bio sv. Ivan Nepomuk, o čemu nemamo vjerodostojnih dokaza. U vrijeme komunizma vjernici pomalo iz straha napuštaju ovu kapelicu; pokradeni su kipovi, porazbijan crijep, obrasla je u šikaru i tako oko pola stoljeća čekala jubilejsku 2000. godinu kada je u potpunosti obnovljena. Obnova je započela 1. 3. 1999. i bila je poduprta velikom radošću i pomoću sa strane Božjega naroda. Veličina kapele je 3,60 x 3,70 m. Misa se ovdje služi jedanput godišnje, u nedjelju iza svetkovine sv. Ivana Krstitelja. Elektrificirano zvono zvoni tri puta dnevno.

Kapela – poklonec Presv. Srca Isusova podno župne crkve u Gornjoj Stubici,

U spomen na nekadašnji dom Srca Isusova, koji je sagrađen pored ceste nasuprot župne crkve 1920. godine, a porušen 1971., sagrađena je nešto niže kapela Presvetog Srca Isusova. U nju je na bočnom zidu ugrađena spomen ploča iz porušenog doma. Prilikom kopanja temelja za ovu kapelu pronađene su ljudske kosti koje dokazuju da se tu nalazilo staro župno groblje. Kapela je veličine 2,60 x 2,60 m i izgrađena je na župnome zemljištu po nacrtima dr. arh. Tomislava Premerla, tijekom 2002. godine. Gradio ju je ing. Vladimir Breber iz D. Stubice. Blagoslovio ju je 7. 7. 2002., prvi apostolski nuncij u RH nadbiskup Giulio Einaudi. Kapela služi kao postaja u župnim procesijama.

Kapela Bezgrešnog Srca Marijina u Slanome Potoku

Na mjestu gdje je već više desetljeća stajao križ „krajputaš“, godine 2007. vjernici gornjeg dijela Slanoga Potoka podigli su malu kapelicu u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu. Veličina kapele je 2,50 x 2,20 m, s malim tornjem i zvonom. Kapela je zidana. Služi za svibanjske i listopadske pobožnosti.

Kapela Sv. Stjepana „pod Oštrecom“ u Humu Stubičkome

Kapela je sagrađena inicijativom vjernika kod Gornjih Leškovića 2005. godine na mjestu staroga križa „krajputaša“. Ima klasični oblik veličine 2,80 x 4,30 m, visine tornja oko 6 m.

Kapela Sv. Vinka, đakona i mučenika u Modrovcu

Na prelijepom brežuljku iznad sela među vinogradima sagrađena je kapela sv. Vinka u klasičnom baroknom stilu, darovima Modrovčana i potporom župljana i župnog centra. Veličina kapele je 7 x 5 m, visine tornja oko 9 m u kojem se nalazi zvono.

Kapele Sv. Križa u Hižakovcu

Na spomen nekadašnje kapele koja se u Hižakovcu spominje još davne 1684. godine, a koja je porušena nakon 1808., i kao zahvalu za svećenička i redovnička zvanja iz gornjostubičke župe, župnik i župljani odlučiše obnoviti povijest i sagraditi novu kapelu sv. Križa. Nacrte za kapelu izradio je dr. arh. Tomislav Premerl a gradio ju je ing. Vladimir Breber iz Donje Stubice. Veličina kapele je 10 x 10 m, s vitkim tornjem u kojem su tri zvona, a u tlocrtu ima oblik starohrvatske sakralne građevine s tri konhe.

Kapele Sv. Fabijana i Sebastijana u Slanome

Ova kapela spominje se još davne 1669. godine kao zidana građevina s tri oltara. Stradala je u potresu 1880., a obnovljana 1892. Godine 1987. napravljeno je novo krovište i toranj čiji je vrh obučen u bakar. Uvedena je struja te uređeni vanjski i unutarnji zidovi. Kapela je duga 14 a široka 6 m. Glavni vrijedni oltar baroknog stila izrađen je 1661, godine, pozlaćen je i obnovljen za vrijeme župnika Florijana Papića 1931. god. U lađi je mali oltarić sv. Jakova star oko 100 godina, veliko raspelo postavljeno 1934. na spomen 1900 godina Isusove smrti, te oltarić MB Karmelske postavljen 2007. godine. U drvenom zvoniku nalaze se tri zvona, a jedno puknuto postavljeno je u podnožje velikog raspela u kapeli. O kapeli vodi brigu zvonar Ivan Đurđević s obitelji.

 Kapele Rastanka Svetih Apostola u Šagudovcu

Kapela u Šagudovcu spominje se još davne 1669. godine. I tada je bila zidana sa drvenim tornjem i zvonom. Godine 1901. sagrađena je nova kapela kojoj je 1964. prizidan toranj od cigle u kojem su dva zvona. Kapela je duga 9 a široka 4 m. Godine 1987. iznutra i izvana je obnovljena. Tijekom povijesti stradala je u požaru tako da je od vrijednog inventara tek samo ponešto ostalo do danas sačuvano. Temeljito je obnovljena izvana i iznutra te ograđena, u razdoblju od 2009. do 2012. godine.

Kapele Sv. Katarine u Jakšincu

Ideja o gradnji ove kapele potekla je od domaćeg sina – svećenika, vlč. Ivana Levaka, koji je na privatnom zemljištu koje je otkupio i darovao župi, tijekom 2012. godine dao sagraditi kapelu sv. Katarine djevice i mučenice u Jakšincu. Prema nacrtima ing. Jurja Jurasa, kapelu je izgradio u klasičnom obliku ing. Vladimir Breber iz Donje Stubice. Veličine je 9 x 5 m, visine tornja 12 m.

Kapele Kraljice mira u Dobrim Zdencima

Kapela je građena od 1943., darovima vjernika iz cijele župe. Toranj i zgrada kapele dovršeni su tek 1962., a 1987. kapela je ožbukana izvana i toranj obučen bakrom. Duga je 14 a široka 8 m. Visine je 8 m a s krovištem 13 m, dok je toranj visine 20 m. Toranj se nalazi uz bočni zid s desne strane ulaza u kapelu. Titular Kraljice Mira je logičan u vrijeme njezine gradnje – drugi svjetski rat. U novije vrijeme, zaključno sa 2012. kapela je potpuno obnovljena i uređena.

Kapele Sv. Marije u Dubovcu

Kapela se spominje 1669., kao zidana građevina (nekada je bila drvena). Prema mišljenju stručnjaka, dr. Anđele Horvat, kip BDM je iz 15. st. Kapela je stradala u potresu 1880. i popravljena za vrijeme župnika Mirka Ožegovića. Načinjena je od kamena i cigle; duga je 13,5 a široka 6 m, sa tornjem na pročelju u visini od 22 m. Počevši od 1984., kapela je u potpunosti obnovljena izvana i iznutra, dozidana poveća sakristija. Uz staru drvenu kapelsku kuću, napravljena je i nova župna kuća i to najviše zaslugom vlč. Franje Pranjića koji u ovoj kapeli tridesetak godina pastorlano djelovao.