ODRŽANI 25. SUSRETI ZA RUDOLFA PEREŠINA

U nedjelju 11. rujna 2022. godine u Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, otvoreni su jubilarni 25. Susreti za Rudija u spomen na Rudolfa Perešina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroja Domovinskog rata koji je poginuo 1995. godine u akciji Bljesak.

Prije svečanog otvorenja u Župnoj crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici održana je Sveta misa koju je predvodio upravitelj naše Župe preč. Nikola Jurković. Svetoj misi su uz mnogobrojne mještane Gornje Stubice i Donje Stubice nazočili i gđa. Ljerka Perešin supruga pokojnog Rudolfa Perešina, gosp. Zdravko Jakop, državni tajnik – izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, u gosp. Špiro Janović, državni tajnik – izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, općinski načelnik Općine Jarmina gosp.Goran Ileković, općinski načelnik Jasmin Krizmanić, općinski vijećnici, pripadnici UBDR Sveti Juraj, Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica, Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica.

Poslije svete mise uz pratnju Puhačkog orkestra VZ Gornja Stubica, pripadnika HRZ-a, UBDR Sveti Juraj, Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica, Povijesne postrojbe Krapinsko – zagorske županije – Keglavićeve straže Kostel i ostalih gornjostubičkih udruga u koloni se došlo do Spomen parka Rudolfa Perešina gdje je glasnim pucanjem Kuburaškog društva „Tri kralja“ započela svečanost otvorenja 25. Susreta za Rudija.

Hrvatsku himnu na početku svečanosti izveli su Mješoviti župni zbor Vokalisti svetog Jurja i Ivica Kontent te Puhački orkestar Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica.

Obitelj Rudolfa Perešina te brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće pred njegovom bistom.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić uputio je pozdrave u ime Općine Gornja Stubica te Zagrebačkog zrakoplovnog-tehničkog saveza Rudolf Perešina.

Općinski načelnik je u svom govoru rekao da su Perešina njegova ljubav prema Domovini, osjećaj ljudske i profesionalne dužnosti odveli u društvo ostalih naših istinskih heroja, prema kojoj je on izrazio istinsko divljenje, herojima Vukovara, Dubrovnika i brojnih naših sela i gradova, pa se prisjetio Perešinove rečenice o tome smatra li se herojem kada je on kazao da je samo učinio ono što je dužnost svakog građanina Republike Hrvatske, svakoga onoga tko se smatra državljaninom Hrvatske, a to je da doprinosi borbi za slobodu.

Općinski načelnik istaknuo je važnost očuvanja lika i djela Rudolfa Perešina – Prvi Susreti za Rudija održali su se kod naše stoljetne Gupčeve lipe. Naš Park u centru je dobio ime spomenik Park Rudolfa Perešina te je u njemu postavljena Rudijeva bista. Uz velike napore naših Gornjostubičanaca i prijatelja, pomoći naše vojske, te prije svega gospođe Ljerke Perešin, u Spomen parku je postavljen MIG-21 na kojem je naš Rudolf letio. U Jakšincu je izgrađena spomen kuća Rudolfu Perešinu kojoj je potrebno još unutarnje uređenje kako bi mogla koristiti trajnoj svrsi, a to je trajno očuvanje uspomene na Rudijevo životno djelo te svima, a osobito školskoj djeci i mladima svjedočiti istinu o sudbonosnim trenucima obrane naše Domovine – kazao je općinski načelnik Jasmin Krizmanić, pa uputio zahvalu svima koji pomažu da se očuva uspomena na Perešina.

Susrete je otvorio brigadni general, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, Michael Križanec koji je poručio da će zrakoplovci, zauvijek Rudija nositi na umu jer on je postavio standarde za koje žive i za koje će živjeti. – Načelnik je spomenuo da se nada, a ja vas uvjeravam da ćemo mi u zrakoplovstvu zauvijek činiti sve da otmemo Rudija zaboravu jer samo čovjek koji se zaboravi je umro dvaput. Kako je Rudi oteo, a neki kažu i vratio avion u Klagenfurt, tako ćemo i mi svojim sudjelovanjem u Stubici nastaviti otimati ili vraćati Rudija zaboravu – rekao je Križanec.

Po završetku svečanog otvorenja održan je aeromiting koji je ponovno okupio mnogobrojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske.

Program je započeo i završio preletom MIG-a 21.