Oproštaj od monsinjora Ivana Špoljar

Misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici te sprovodnim obredima koje je u molitvenom zajedništvu s više od trideset svećenika i okupljenim Božjim narodom predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u utorak 26. ožujka 2019. godine oprostili smo se od dugogodišnjeg gornjostubičkog župnika mons. Ivana Špoljara. Mnogobrojni  vjernici koji su se okupili na zahvalnom slavlju za Božji dar svećeništva mons. Ivanu Špoljaru koji je on cijelim svojim životom prihvatio te ga neumorno živio darujući ga svima s kojima se susretao i među kojima je djelovao, vidljiv su znak Božje prisutnosti.

Upravo ta Božja prisutnost, kako je u homiliji istaknuo biskup Gorski, oblikovala je svećenički život mons. Špoljara. Bez vjere u uskrsnuće, bez vjere u vjećnost s Bogom u Njegovoj blizini i očinskoj ljubavi čovjekov život ne bi imao smisla. Tu istinu čovjekova postojanja, tu istinu čovjekova života, mons. Špoljar neumorno je navještao riječima i djelima s ljubavlju pastira po uzoru na Gospodina koji ga je pozvao u svećeništvo. Posvjedočio je biskup Gorski kako ga s mons. Špoljarom vežu dva događaja u osobnom životu. Prvi je priprema sa sakrament Prve svete Pričesti za koji ga je mons. Špoljar, tada kao kapelan u rodnoj župi Mihovljan, pripremao, a drugi događaj je opet vezan uz Otajstvo Presvete Euharistije kroz propovijedanje na Mladoj misi. Mnogo je toga kroz svoj svećenički život mons. Špoljar učinio što će ostati kao zalog budućim pokoljenjima i na čemu trebamo biti zahvalni ponajprije Bogu moleći i zahvaljujući za dar njegova nesebična služenja i nastavlajući to svjedočanstvo u osobnom vjerničkom životu. Svjedočanstvo da prvu i zadnju riječ u čovjekovom životu i ljudskoj povijesti ima Bog i Njegova neizmjerna ljubav prema čovjeku.

Od mons. Špoljara govorom su se oprostili, u ime svećenika rodom iz Gornje Stubice vlč. Dubravko Škrlin Hren, predstavnik župljana Gornje Stubice gospodin Ivan Đurđević te u ime Općine i Osnovne škole “Matija Gubec” načelnik Općine gosp. Jasmin Krizmanić.

Mons. Ivan Špoljar rođen je 21. lipnja 1933. u Višnjevcu (župa Vinagora), od oca Alberta i majke Alojzije r. Karažija. Osnovnu školu završio je u Pregradi i Sopotu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu pohađa od 1946. do 1953., kada upisuje teološke studije koje završava u Zagrebu. Na Petrovo godine 1959. zaređen je za svećenika u zagrebačkoj katedrali po rukama nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu slavio je u rodnoj župi Vinagora 12. srpnja 1959. Kao kapelan djelovao je u župi Mihovljan, zatim kao župnik u Šišincu, Maloj Solini i Starom Farkašiću, potom kao župnik u Kaniškoj Ivi, pa u Goričanu i konačno 23. veljače 1979. dolazi za župnika u Gornju Stubicu gdje ostaje do 2012. godine vršeći župničku službu do svoje 80. godine života.

Došavši u Gornju Stubicu, uz nemale poteškoće započinje obnovu sakralnih objekata koji su bili jako zapušteni. Započeo je s gradnjom katehetskog centra kome su temelji bili postavljeni. Temeljito obnavlja župnu crkvu i kapele, uređuje vrijedan park oko crkve, te obnavlja župni dvor. Dao je iz temelja obnoviti potpuno uništeni i zapuštenu kapelu Sv. Ivana na Trgu Sv. Jurja, nabavio dva nova zvona za župnu crkvu, dao sagraditi kapelu Presvetog Srca Isusova uz župnu crkvu. Jedan je od osnivača manifestacije „Susreti za Rudija“, kao i puhačkog orkestra DVD-a Gornja Stubica. Godine 2001. osnovana je nova župa Laz, koja je sastavljena od pojedinih sela gornjostubičke i marijabistričke župe. Godine 2003. započinje s gradnjom kapele sv. Križa u Hižakovcu. Posebno valja istaknuti njegovu ljubav i brigu za duhovna zvanja, brigu i rad s mladima i ministrantima, kao i ljubav prema domovini. Na njegovu molbu, Zagrebačka je nadbiskupija dala suglasnost Župi da dio župnog zemljišta daruje za gradnju dječjeg vrtića. Za svoje zasluge imenovan je od strane Svetog Oca monsinjorom. Svoju zlatnu misu proslavio je u Gornjoj Stubici 2009., u godini proslave velikog jubileja Gornje Stubice – 800. godišnjice od prvog pisanog spomena o Stubici i crkvi sv. Jurja. Iste godine načinio je kao župnik veliki gornjostubički jubilejski zavjet, čije su riječi uklesane na spomen ploči u župnoj crkvi. Zbog izvrsne suradnje sa školom, općinom i udrugama, dobio je različita priznanja među kojima se ističe nagrada za životno djelo i povelja počasnog građanina dobivene od općine Gornja Stubica.

U kolovozu 2012., odlazi u Svećenički dom sv. Josipa u Zagrebu, nastavljajući pohađati Gornju Stubicu, pisati povijesne članke, pomažući ispovijedati u katedrali i slaveći svakodnevno svetu misu u kapeli svećeničkog doma. Dana 17. travnja 2016. doživio je moždani udar. Uz pomoć osoblja svećeničkog doma svoj je križ bolesti strpljivo nosio, uronjen trajno u Božju prisutnost, molitvu i svakodnevno primanje euharistije. Mons. Špoljar preminuo je u subotu 23. ožujka 2019. godine u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice u 86. godini života i 60. godini svećeništva.

Kada stojimo nad otvorenim grobom uz mrtvo tijelo preminuloga, mi ne vidimo tamu, ništavilo, nego vidimo Nebo i vječnost”, rekao je biskup Gorski pozvavši sve okupljene na gornjostubičkom groblju kod svečenićke grobnice u koju je položeno tijelo preminulog mons. Špoljara da mole za preminulog mons. Špoljara i da u svojim životima nikada ne gubimo tu nadu rođenu iz vjere i hranjenu ljubavlju.