PROSLAVA MLADE MISE

U nedjelju, 18. lipnja 2023. godine mladu misu u 10 sati proslavio je naš vlč. Krunoslav Hikec.

Svečano slavlje započelo je roditeljskim blagoslovom kod obiteljskom doma u Samcima i nastavilo se svečanom procesijom do župne crkve. U procesiji su uz svećenike, bogoslove i ministrante sudjelovale naše gornjostubičke udruge i zajednice: Kulturno umjetničko društvo Matija Gubec, Lovačko društvo Orao, Udruga branitelja sv. Juraj, Vatrogasna zajednica Gornja Stubica, Dobrovoljna vatrogasna društva Gornja Stubica, sv. Matej, Šagudovec i Dobri Zdenci, zbor Vokalisti sv. Jurja i Puhački orkestar Vatrogasne zajednice Gornja Stubica te ostali okupljeni narod. Procesiju pred crkvom dočekalo je mnošto vjernika iz naše župe, ali i iz okolnih mjesta.

Svečano misno slavlje koje je predslavio naš mladomisnik započelo je u 10 sati u koncelebraciji s preč. Domagojem Matoševićem, rektorom svetišta Majke Božje Bistričke koji je bio i propovijednik, Nikolom Jurkovićem domaćim župnikom te domaćim sinovima: vlč. Dubravkom Škrlinom Hrenom, vlč. Ivanom Levakom, vlč. Stjepanom Lukecom i vlč. Josipom Čuligom. Koncelebraciji su se priključili i drugi svećenici Trešnjevačkog i Stubičkog dekanata. Liturgijsko pjevanje predvodili su Vokalisti svetog Jurja te Puhački orkestar VZO Gornja Stubica. Na početku misnog slavlja u ime župe i općine našeg mladomisnika pozdravila je gospođa Monika Lisak.

“Dragi naš Krunoslave, dragi naš mladomisniče!
Čast mi je da mogu u ime svih župljana tvoje rodne župe, u ime našeg župnika Nikole Jurkovića i u ime načelnika Jasmina Krizmanića izraziti čestitke na tvojem svećeničkom ređenju te radost povodom slavlja tvoje mlade mise. Danas prvo zahvaljujemo dragom Bogu što je blagoslovio našu župu i odabrao tebe za put svećeništva. Zahvaljujemo zatim i tebi što si se tom pozivu odazvao te obogatio i učinio ponosnom našu župu i općinu.
Čestitamo tebi, tvojim roditeljima i bratu, tvojoj rodbini i prijateljima.
Dragi naš Krunoslave, u ovoj župi i mjestu krenuo je tvoj životni put. Ovdje ti je Bog darovao život, sakramentom krštenja pridružio te svojoj Crkvi. Ovdje su te tvoji roditelji odgajali i bodrili u katoličkom duhu. Ovdje si primio dar vjere i aktivno sudjelovao u životu župne zajednice. Ovdje si osjećao Božju blizinu, čuo i odgovorio na Božji poziv. Danas ćeš ovdje, okružen mnogima uz koje si vezan od djetinjstva, uz koje si odrastao i živio, koji su te pratili kroz tvoje školovanje i studij, slaviti svoju mladu misu.
„U tebe se, Gospodine, uzdam!“ (Ps 31) Riječi su to biblijskog psalma koje si izabrao za svoje mladomisničko geslo da ti budu putokaz u tvojem svećeničkom poslanju. Uvijek se pouzdaj u Gospodina jer s njim nikada ne možeš propasti. Mi, tvoja župna zajednica, želimo i molimo da ti pouzdanje u Boga, njegova ljubav i milosrđe budu izvor tvojega služenja, da ti Isus Krist u svemu bude uzor i da te u svemu prati snaga Duha Svetoga.
Kao župna zajednica darujemo ti liturgijsko ruho u kojem ćeš sada slaviti ovu mladu misu. Alba koju nosiš, označuje posvetnu milost i opominje da ti srce uvijek budi čisto, štola je znak svećeničke vlasti te misnica koja podsjeća na ljubav kojom jedino možeš dostojno slaviti svetu misu.
Zahvalni Bogu za tvoj dar svećeništva, još jednom ti čestitamo i molimo zagovor Majke Božje Bistričke i svetog Jurja da uvijek ljudima donosiš Kristovu ljubav. Hvala ti na svemu, bit ćeš u našim molitvama, a vjerujemo da i mi u tvojima.”

Preč. Matošević u propovijedi je istaknuo 5 ključnih poticaja. “Kad Isus ugleda mnoštvo sažali mu se nad njim… Dragi mladomisniče Kruno, želio bih danas, kao prvu milost za tvoje svećeničko služenje, moliti milost Isusovog pogleda. Da ti Gospodin uvijek podari pogled koji primjećuje, koji je pun sućuti i empatije, a da te očuva od konkurentskog, ljubomornog i nezainteresiranog pogleda. Od tog pogleda započinje svako naše pastoralno djelovanje i naše svećeničko služenje.”

“Žetve je mnogo, a radnika malo… Milost predanosti i radišnosti je druga milost koju molimo za tebe dragi Kruno. Puno puta će se dogoditi da će ti biti teško ispovijedati prije velikih blagdana, otići na sprovod s jednog kraja grada na drugi, pohoditi teške bolesnike, blagoslivljati obitelji i onda kada ti neko ispred nosa zalupi vratima… Neka te tada Gospodin ohrabri da ne posustaneš i daruje ti krepost predanosti.”

“Dozva dvanaestoricu svojih učenika… To je sljedeća milost dragi Kruno koju želimo moliti za tebe. Milost prihvaćanja neuspjeha i milost da se u kriznim situacijama ne razočaraš. Isus je u takvim situacijama molio i sve predavao Ocu nebeskom. Svećenički poziv je isprepleten uspjesima i neuspjesima, pohvalama i kritikama, zajedništvom i samoćom. Važno je ostati ponizan i trezven u trenucima slavljenja, a opet se ne slomiti i odustati u trenucima kritike i nerazumijevanja. Svećenikova jedina sigurna oaza je molitva.”

“Besplatno primiste, besplatno dajte… To je posljednja milost za koju bih danas želio moliti za tebe, dragi Kruno. Krepost skromnosti i jednostavnosti. Bit će situacija kada ćeš imati, ali bit će i situacija kad ćeš oskudijevati. U situacijama blagostanja budi otvoren za potrebe drugih, a u situacijama oskudijevanja nemoj se sramiti primiti pomoć i biti zahvalan za nju. Tvoje istinsko bogatstvo samo je u Bogu kojemu si predao svoj život.”

Na kraju misnog slavlja naš mladomisnik vlč. Krunoslav Hikec uputio je svoju zahvalu.

„U tebe se Gospodine uzdam!“ Ove Psalmistove riječi uzeo sam kao svoje mladomisničko geslo. Cijeloga svojega života uzdao sam se u Njega i Njemu predavao sve svoje putove, radosti i teškoće. Zato na početku ovog zahvalnog govora, na prvome mjestu zahvaljujem dragome Bogu jer njemu pripada sva čast i hvala. Zahvaljujem mu danas ovdje, kao njegov svećenik, na daru života, svećeničkog poziva, ali i za sve vas koji danas sa mnom dijelite ovaj radostan trenutak. Uzdao sam se i u moćni zagovor naše Nebeske Majke Marije. Doista sam osjećao njezinu majčinsku brigu i blizinu na svom putu. I ponovno pun zahvalnosti kličem: „U tebe se Gospodine uzdam!“
Nadalje, posebnu zahvalnost upućujem svojoj dragoj obitelji: mami Tatjani, tati Stjepanu, bratu Gabrijelu i baki Ivanki. Vi ste se nesebično žrtvovali, brinuli se i pratili me na svakom mom koraku. Zajedno smo dijelili sve radosne i žalosne trenutke naše obitelji. Draga mama, tata, brate i bako, od srca vam zahvaljujem i molim Boga da vas nagradi za sve ono što ste učinili za mene. Također, pratila me i moja ostala rodbina i prijatelji. I vama upućujem svoju riječ zahvale.
Veliku ulogu u mojem putu prema oltaru imao je i moj dragi župnik Nikola.
On me pratio kroz sve moje bogoslovske dane, ali to čini i danas. Dragi moj župniče, od srca vam hvala, na svakoj podršci i materijalnoj i molitvenoj, na svakom savjetu, svakoj poticajnoj riječi. Puno smo razgovarali o svemu, i u vama, osim župnika, vidio sam i prijatelja i brata. Hvala vam.
Naša župna zajednica jest živa i blagoslovljena mnogim duhovnim zvanjima, stoga, zahvaljujem domaćim sinovima: velečasnom Ivanu, Stjepanu, Dubravku i Josipu. Vi ste me, također, pratili u svakom pogledu, te vam od srca upućujem svoju zahvalnost. Hvala i našim gornjostubičkim časnim sestrama: s. Danijeli, Ivani i Boniti.
Valja spomenuti i našeg dugogodišnjeg župnika mons. Ivana Špoljara za kojeg vjerujemo da se sada u Nebu zajedno s nama raduje.
Prije godinu i pol dana zamolio sam prečasnog Domagoja da mi bude propovjednik na mladoj misi. Vidim da nisam pogriješio. Zahvaljujem na svakoj upućenoj riječi, prijateljskom savjetu i molitvenoj blizini.
Veliku zahvalnost upućujem i vama drage gornjostubičanke i gornjostubičanci. Svaki puta kada sam dolazio doma iz bogoslovije, bilo mi je drago susresti vas i progovoriti s vama koju riječ. Hvala vam na mnogim molitvama upućenih dobrome Bogu za mene i za moje zvanje. Hvala vam i na materijalnoj podršci koju ste mi pružali tijekom moje formacije kao i na mladomisničkom poklonu. Budite ponosni danas zajedno sa mnom i neka vas dobri Bog poživi u zdravlju i veselju. Hvala vam.
Hvala našim udrugama i zajednicama koje su sudjelovale u organizaciji: KUD-u Matija Gubec, Lovačkom društvu Orao, udruzi branitelja sv. Juraj, Vatrogasnoj zajednici GS i našim DVD-ima Šagudovec, Dobri Zdenci, Sv. Matej, Gornja Stubica, mjesnom odboru Modrovec, udruzi žena Hum Stubički, Lipin Cviet te svima koji su se uključili pečenjem kolača i na razne druge načine.
Hvala našoj Općini Gornja Stubica, na čelu s načelnikom gospodinom Jasminom Krizmanićem na pomoći oko organizacije današnjeg dana.
U ovom slavlju lijepo se je pjevalo i sviralo. Hvala vokalistima sv. Jurja i Puhačkom orkestru vatrogasne zajednice Gornja Stubica.
Liturgija, kako bi bila bogatija treba imati bogoslove i ministrante. Hvala ceremonijaru Luki Žeželju i svim poslužiteljima oltara.
Hvala mojoj ekipi koja je pomogla urediti okoliš i pripremiti hranu i piće za okrepu koja nas čeka nakon svete mise.
Puno je riječi zahvale izrečeno, nemojte se ljutiti ako sam nekoga izostavio, nije namjerno. I na samom kraju, još jednom svima hvala na svemu. Puno ste molili za mene i za moje zvanje. Danas stojim pred vama kao svećenik i molim vas, nemojte prestati sa svojim molitvama.

Zajedno sa našim dragim pjesnikom Dragutinom Domjanićem govorim:

A vi ste srcu mom
Tak puno sunca dali.
Kaj morem vam neg’ reć:
Od vsega srca fala!