Proslavljena župna svetkovina

U pustoj, teško oštećenoj crkvi sa suzom u oku i pogledom punim nade u četvrtak, 23. travnja 2020. godine, proslavljena je župna svetkovina. Za našu župu izrazito važan i velik Dan. Dan zajedništva, ljubavi, bratstva, molitve, obitelji, vjere, nade… Teška oka gledajući kako svećenici, vlč. Dubravko Škrlin Hren, vlč. Josip Čulig, vlč. Nikola Jurković te bogoslov, časni Krunoslav Hikec slave svetu misu s tek nekoliko vjernika koji su se u tom trenutku zatekli u crkvi.

Vlč. Nikola Jurković svetu misu prikazao je za sve žive i pokojne župljane, moleći zagovor sv. Jurja da cijelu župu mimoiđu sve pošasti. 

Sveti Juraj je jedan od najštovanijih pučkih svetaca, donositelj proljeća i života nad smrću. Život sv. Jurja opisan je u mnogim legendama. Posebno nam je poznata legenda o borbi sveca sa zmajem. Sve legende nam govore o tome kako je sv. Juraj kroz povijest promatran kao plemeniti vitez koji je doista bio mučenik koji se svjesno, hrabro i odlučno borio protiv zla, odnosno za dobro i pravdu, pomagao je bližnjima. Na kraju je za svoju vjeru i Boga podnio mučeništvo, i dao svoj život za pobjedu dobra, a što je dokazao i Isus Krist koji je pobjedio smrt žrtvujući se za druge na križu. Sveti Juraj simbol nepobjedivosti i ustrajnosti u kršćanskoj vjeri ustao je protiv zla, predstavljenog u liku zmaja kojeg su se svi bojali, pobjedivši zmaja pobjedio je zloču. Stoga je sveti Juraj simbol pobjede dobra nad zlom, svjetla nad tamom, ljubavi nad mržnjom i života nad smrću.

Dragi župljani, neka nam sv. Juraj bude uzor u hodu prema Presvetome Trojstvu.

 

Čestitku župnika možete još jednom pročitati ovdje.