Krizma

SVETA POTVRDA: 20. TRAVNJA 2024. U 11 SATI.
 

POŠTOVANI RODITELJI I BUDUĆI KRIZMANICI!

Sakrament svete potvrde ili krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri. U našoj nadbiskupiji primaju ga mladi u 8. razredu osnovne škole.

Budite radosni i ponosni što će i vaše dijete nastaviti našu kršćansku tradiciju i prenositi svjetlo vjere u novi naraštaj. Kako u svemu sudjelujete u životu vašeg djeteta tako je nezaobilazna i vaša uloga u vjerskoj pripravi za ovaj važan sakrament.

Mladi u tim godinama nastoje ostaviti dojam zrelosti, međutim, nama odraslima je jako dobro poznato koliko su oni još životom neiskusni. Zato pratite svoje dijete u njegovoj pripravi. Sjećate se da ste još kod njegovog krštenja obećali da ćete svoje dijete odgajati u vjeri. Kad je pred krizmom znači da ste na pravom putu izvršenja obećanja. Nemojte posustati ni dalje jer su ove mladenačke godine na svoj način posebno zahtjevne.

Sakramenti krštenja i potvrde zajedno sa sakramentom Euharistije čine jednu cjelinu. Ti su sakramenti dijelovi istog puta kojim svatko treba proći tko se želi potpuno pridružiti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Također ove sakramente nazivamo i sakramentima uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice jer se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri. Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga.

Dragi roditelji i budući krizmanici!

Sveto Pismo donosi nam treću Božju zapovijed koja glasi: Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji – Bog od nas očekuje da ćemo mu biti vjerni i po odgovornosti nedjeljne Euharistije. Mi kršćani tjedan završavamo nedjeljom u spomen na dan kada je Isus uskrsnuo.

 Nedjelja bez sv. mise nije nedjelja jer nedjelja dobiva svoju vrijednost pravom proslavom Isusova uskrsnuća. Svojim uskrsnućem Krist je započeo novi svijet i novo stvaranje.

Sveta misa je poziv na ljubav – ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjima, a ona je i znak ljubavi prema zajednici i prema braći i sestrama te se očituje u redovitom dolaženju od nedjelje do nedjelje te sabranom sudjelovanju na sv. misi.

Nedjeljna sv. misa izraz je našeg vjerničkog i kršćanskog identiteta. Poznata nam je uzrečica da su „djeca poput spužve“, ona upijaju, ona uče najbolje iz primjera i onoga što im se pokaže. Pokažimo poštovani roditelji i krizmanici da ove nove pastoralne godine koja je pred nama želimo zajedno koračati u vjeri te u osobnoj, obiteljskoj i župnoj izgradnji naše odanosti Kristu Gospodinu.

Srdačan pozdrav u Gospodinu!

vlč. Nikola Jurković

                                                                                                      upr. župe

        Za krizmu ili firmu redovito se pripremaju učenici osmih razreda osnovne škole koji stanuju na području naše župe. Od njih se traži da redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole te da u osmom razredu, uz školski, redovito pohađaju i župni vjeronauk te usvoje određena znanja.
Roditelji svakog djeteta na početku vjeronaučne i školske godine na roditeljskom sastanku, dobit će upisnicu za krizmu. Tu ispunjenu prijavnicu roditelji donose u župni ured najkasnije do 1. studenoga. Ukoliko žive izvan župe sv. Jurja tada moraju donijeti dozvolu svojega župnika za pohađanje priprave i primanje Krizme u našoj župi. Ako su djeca krštena izvan naše župe tada donose potvrdu o krštenju iz župe u kojoj su kršteni.

Kumovi

Prema odredbi Crkve kumovi na krštenju i potvrdi moraju imati primljene sve sakramente kršćanske inicijacije, ako žive u braku moraju biti crkveno vjenčani i trebaju istinski živjeti kršćanskim životom. Dokaze o ispunjavanju ovih pretpostavki donose iz svoje župe krštenja i od župnika župe u kojoj žive.