Krštenje

PRIJAVA KRŠTENJA

Dragi roditelji,

prije svega čestitamo vam na rođenju vašeg djeteta koje je radost za vašu obitelj, ali i za našu župnu zajednicu kao i za cijeli hrvatski narod!

Krštenje je potrebno najaviti u župnom uredu u redovno vrijeme 30 dana ranije od željenog datuma. U našoj župi krštenje je subotom u poslijepodnevnim terminima ili nedjeljom na župnoj misi u 10 sati.

DOKUMENTI KOJI SU POTREBNI ZA KRŠTENJE DJETETA U ŽUPI SV. JURJA GORNJA STUBICA (ISPRINTAJ)

  1. Upisnicu sa podacima djeteta i roditelja
  2. Obiteljsku knjižicu darova za Crkvu
  3. Potvrdu kume ili kuma za kumovanje (dokument se zove „POSVJEDOČENJE“, a kum ili kuma podižu ga u svojoj župi stanovanja osim ako nisu župljani naše župe)
  4. Ukoliko niste župljani župe sv. Jurja, a želite krstiti u našoj župi dijete, potrebna je DOZVOLA VAŠEGA ŽUPNIKA za krštenje djeteta u pismenom obliku.
  5. POTREBNA JE ISPOVIJED za roditelje i kumove u tjednu prije krštenja (predviđena ispovijed je u petak prije krštenja u 17:30 sati)
  6. Na sam dan krštenja treba doći 10 minuta prije obreda i sa sobom ponijeti KRSNU HALJINICU I KRSNU SVIJEĆU.
  7. Sakrament krštenja se ne plaća, ali nakon krštenja možete ostaviti svoj dar za potrebe crkve.

***KUMOVI
Prema odredbi Crkve (Zakoniku Kanonskog Prava) kumovi na krštenju i potvrdi moraju imati primljene sve sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, potvrda, euharistija), ako žive u braku moraju biti crkveno vjenčani i trebaju istinski živjeti kršćanskim životom.