Sretan vam Uskrs

Dragi vjernici!

Slavimo svetkovinu Uskrsa. U Katekizmu Katoličke Crkve piše: « Uskrsnuće Isusovo najviša je istina naše vjere u Krista, kao središnja istina vjerovana i življena u prvoj kršćanskoj zajednici, prenesena kao temeljna Predaja, utvrđena spisima Novoga zavjeta, propovijedana kao bitni dio Vazmenog otajstva zajedno s Križem:

                                     Krist uskrsnu od mrtvih,

                                     Smrću satre smrt,

                                  Onima u grobovima život darova.

Uskrs (3)_1575x1050

Uskrsli Isus uspostavlja s učenicima izravne odnose time što ga oni dodiruju i s njime blaguju. On ih tako pozivlje da priznaju da on nije duh, ali nadasve da oni ustanove da je uskrslo tijelo kojim se on pojavljuje ono isto koje je bilo mučeno i raspeto, jer on još nosi tragove muke. To pravo i stvarno tijelo istodobno posjeduje ipak nova svojstva uskrslog tijela: ono nije više u ovom prostoru i vremenu, nego se može na svoj način uprisutniti gdje i kada hoće, jer njegovo čovještvo ne može više biti zadržano na zemlji, ono sad pripada božanskom području Očevu». (str.179.)

 Uskrs (2)_1575x1050Uskrs (1)_1575x1050

            Isus je tijekom svoga života činio mnoga čudesa. Na taj način pokazivao je svojim učenicima da je on ne samo pravi čovjek, nego da je i pravi Bog. Da Isus nije sam uskrsnuo, uzaludno bi bilo sve što je govorio i činio. O njemu bi bilo nešto zapisano kao o brojnim drugim povijesnim osobama.

            Sv. Pavao će u poslanici napisati: »Vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo!» (1 Sol 4,14).

Tu istinu Crkva naviješta. Po toj istini vjerujemo i u naše uskrsnuće. U očekivanju toga ispunjenja, uskrsli Krist živi u srcima svojih vjernika.

 Uskrs (4)_1575x1050Uskrs (5)_1400x1050

            Svima Vama dragi župljani čestitam sretan i blagoslovljen Uskrs!

vlč. Nikola Jurković