VELIKA SUBOTA 19H

 

Vazmeno bdijenje vrhunac je vazmenog trodnevlja i najsvečanija misa u liturgijskoj godini. I na Veliku subotu Crkva ostaje u tišini, bez misne žrtve, ogoljenog oltara. Vjernici se, okupljaju na Vazmeno bdijenje u kojem se čeka Kristovo uskrsnuće.
Obred se sastoji od:
1. SLUŽBA SVJETLA,
2. SLUŽBA RIJEČI,
3. KRSNA SLUŽBA,
4. EUHARISTIJSKA SLUŽBA.

1. Blagoslivlja se oganj, simbol života i radosti, na kojem se pali uskrsna svijeća – simbol Uskrsloga. Slijedi ophod, u kojem narod ide prema crkvi pri čemu svatko pali vlastitu svijeću. Putujemo ovom zemljom obasjani Kristovim svijetlom koje svatko treba širiti. Nakon što se uskrsna svijeća postavi usred svetišta ili pokraj ambona, dok svi drže svoje svijeće, slijedi Vazmeni hvalospjev u kojem se poziva na žrtvu hvale jer je ovo blažena noć u kojoj je Krist – svijetlo svijeta – pobijedio tamu smrti i grijeha.2. Kroz čitanja iz starog i novog zavjeta razmatra se o tajni spasenja ispunjenoj u Isusovom dolasku i uskrsnuću od mrtvih.
3. Budući da je krštenje sakrament kojim prelazimo iz smrti u život, u ovoj se noći krste djeca i katekumeni. Blagoslivlja se voda, simbol oslobođenja i novoga života, a svi su vjernici pozvani na obnavljanje svojih krsnih obećanja.
4. EUHARISTIJSKA SLUŽBA predstavlja vrhunac današnjega slavlja: po Kristu, s Kristom i u Kristu imamo pristup punini Božjeg života