Započela obnova potresom stradale kapele u Gornjoj Stubici

U Gornjoj Stubici, u selu Slani Potok, u petak, 4. veljače, obilježen je početak radova na obnovi kapele svetog Fabijana i Sebastijana, koja je u proljeće 2020. stradala u potresu.

Upravitelj gornjostubičke župe svetog Jurja Mučenika, preč. Nikola Jurković, zahvalio je Vladi RH, Ministarstvu kulture RH i Fondu za solidarnost Europske unije, na sredstvima koja su osigurana za obnovu kapele, u iznosu 1.240.737,50 kuna, ali i projektantima iz firme Zagorje pro-kon d.o.o., konzervatorima iz Konzervatorskog odjela Krapina, kao i načelniku Općine Gornja Stubica na potpori i velikom trudu koji je uložen, kako bi se u obnovu krenulo.

Glavni projektant Robert Mužek rekao je kako su odrađene brojne predradnje da bi se napravio glavni projekt konstruktivne obnove kapele, poput 3D snimanja građevine, izrada arhitektonskih snimka postojećeg stanja, istražni radovi na konstrukciji, konzervatorska istraživanja, konzervatorski elaborat, glavni projekt pojačanja građevinske konstrukcije – razine 3, elaborat ocjene postojećeg stanja konstrukcije, građevinski projekt konstrukcije i arhitektonski projekt.

Gospođa Lana Križaj iz Konzervatorskog odjela Krapina pojasnila je kako se, iako se mislilo da će se kapela trebati rušiti, došlo do rješenja uz pomoć statičara kako da ju se sanira. Rekla je i kako tijekom prošle godine obiđeno područje Krapinsko – zagorske županije, gdje je utvrđena šteta od potresa na 77 kulturnih dobara.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić rekao je kako je ovo izuzetno pozitivno za Gornju Stubicu, kao i činjenica da će se uskoro krenuti i s obnovom župne crkve i župnog dvora, koji su također stradali u potresu. No, istaknuo je kako ga posebno veseli što će se krenuti i s obnovom obiteljskih kuća. – Pokrenut je postupak obnove obiteljskih kuća, 28 objekata je u fazi rješavanja. Dugo je trajalo, očekivanja su bila da će se to desiti ranije, međutim i ovo je pozitivno, daje nadu da ćemo već ove godine imati prve gotove sanirane objekte i da će se građani Gornje Stubice u te objekte moći useliti – rekao je Krizmanić.

Prečasni Jurković rekao je kako je ovaj osigurani iznos dovoljan za konstruktivnu obnovu kapele, no to ne uključuje cjelovitu obnovu, odnosno bojanje i neke završne radove, što će trebati naknadno. Radove na obnovi izvodit će Patra nova d.o.o., poduzeće iz Gornje Stubice, a radovi trebaju biti završeno do kraja svibnja.

Upravitelj župe je najavio kako će se preko fonda Solidarnosti obnavljati još dva objekta, a to je župna crkva, gdje bi radovi trebali krenuti kroz dva tjedna te stara zgrada župnog dvora koja kreće kroz tri tjedna u obnovu.

Na kraju obilježavanja početka radova uslijedio je blagoslov gradilišta i radnika koji će izvoditi radove na obnovi kapele.