64. planinarski križni put Gornja Bistra – Gornja Stubica

U vikendu 12. i 13. listopada održan je 64. Planinarski križni put u organizaciji udruge Ekosspiritus. Kao i više puta do sada, ovo hodočašće se, zalaganjem i trudom dugogodišnjih sudionika, održalo u Hrvatskom zagorju, jer uvijek postoje nove dionice za hodati i nove crkve, kapele i križevi za posjetiti. Trasu su osmislili Zdravko, Jerko, Branko, Domagoj, Marko i Branimir i predstavili zaista lijepe dijelove svojega kraja.

Hodočasnici su se okupili na prvoj postaji u župnoj crkvi sv. Nikole u Gornjoj Bistri gdje su župljani pripremili obilan doručak, a župnik pozdravio sve prisutne i poželio nam sretan i plodonosan put u vikendu koji je tek započinjao. U uvodnoj meditaciji razmišljalo se o kontekstu biblijskog slijeda događaja iz kojih je odabrano geslo ovoga pohoda: Kako ti to govoriš: „Postat ćete slobodni?“ (Iv 8,33). Tamara Perc, koja je ciljano za ovaj pohod napisala i uglazbila tekst himne „Tvoja Riječ“, predstavila je svoju autorsku pjesmu. Sudionici su dobili tiskane knjižice s opisom i fotografijama svih postaja, te tekstom meditacija koji je, promišljajući od kojih se sve životnih strahova moramo osloboditi kako bi dostigli taj Isusov ideal prave slobode, napisala Ana Bunčić. Od prve do druge postaje nije bio toliko dugačak put kilometarski i vremenski, ali kao da smo ušli u neki posve drugi svijet, posjetivši kapelu sv. Josipa u dvorcu u Gornjoj Bistri koji danas služi kao bolnica za teško bolesnu djecu. Prilika da se razmišlja o strahu od patnje i možda stvori neke odluke o volontiranju koje od čovjeka traži veliku žrtvu, ali svi koji su prije posjetili ovo mjesto naglašavaju: daje i velike darove.

Dnevni hod nastavio se kroz lijepi jesenski dan i kroz lijepe krajolike prirode kroz župe Kraljev Vrh i Oroslavje, te dolaskom u Stubičke Toplice gdje je bio ručak. Župnik iz Oroslavja Dragutin Bosnar hodočasnicima je progovorio o staroj kapeli u kojoj su se našli, a koja je važan kulturni spomenik,  dok je župnik iz Stubičkih Toplica Ivica Šestak predstavio posve novu župnu crkvu koja je tek dovršena i ove godine blagoslovljena. Župljani su za ručak priredili okrepu, pa je nakon odmora kolona krenula prema Donjoj Stubici. Župnik Ivan Brlečić s radošću je komentirao svoju župnu crkvu punu hodočasnika. U predvečerje dana ušli smo u župu Gornja Stubica u kojoj ćemo ostati sve vrijeme do kraja pohoda. Zadnja postaja bila je na Trgu Kraljice Mira, a zatim se kolona spustila na smještaj u Sportsku dvoranu pokraj škole, te na toplu večeru koju je pripremila  udruga  branitelja , uz donaciju lovačkog društva i Općine.

Na brijegu je sa svih strana vidljiva i osvijetljena župna crkva sv. Jurja, gdje je svečanu večernju misu predvodio vlč. Domagoj Matošević, rektor svetišta u Mariji Bistriji i dekan svih pet župa kroz koje je prolazio ovaj pohod Planinarskog križnog puta. Iza te crkve nalazi se i poznata „Gupčeva lipa“, koju je za potrebe zajedničkog obilježja i knjižice ilustrirao, povezavši je s geslom, Danijel Deverić.

Drugi dan nas je čekao nešto kraći hod, pa se uživalo u raskošnom doručku, koji su ponovno pripremili župljani župe Gornja Stubica – do dugo u noć su čistili nakon večere, a zatim u zoru počeli pripremati doručak. Kao i prvi dan, druga postaja nedjelje bila je smještena u Dvorcu Oršić, ali ovoga puta u onome gdje je Muzej seljačkih buna. Kustosica je pozdravila sudionike i kratko im govorila o dvorcu, a zatim smo organizirali zajedničko fotografiranje kod spomenika Matiji Gupcu. Obilazak manjih kapela i križeva krajputaša u nedjeljom hodu okupio je zaista sudionike svih generacija, jer se pridružilo i puno male djece koje su doveli roditelji, dugogodišnji sudionici Planinarskih križnih puteva. Pred sam kraj hoda zaustavili smo se i kod spomenika Rudolfu Perešinu, junaku iz Domovinskog rata.

Završna euharistija ovoga pohoda Planinarskog križnog puta održana je u zajedništvu s župljanima Gornje Stubice u župnoj crkvi, gdje je misu predvodio župnik Nikola Jurković, a propovijedao vlč. Tomislav Kralj, iz župe Bistra, odakle je hod krenuo. Uz koncelabraciju svećenika koji podržavaju ovu pobožnost, te uz velik broj domaćih ministranata i pomoć župnih suradnika, bilo je to zaista svečano misno slavlje. Prije samog početka predstavljena je knjiga „Kapljica sam“ o kojoj su govorili jedan od autora Danijel Deverić i bračni par Lukšić, a izdaja je povodom 30 godina pastoralog djelovanja vjeroučitelja Radovana Librića. Posebno su se istaknuli i svirači koji su i te kako obogatili dva dana hoda: Tamara, Maja, Mario, Nenad i dva Petra. Nakon mise svi sudionici su se zadržali u druženju i čašćenju pred župnim dvorom kako bi se pozdravili, izmijenili iskustva i počeli planirati ponovni susret na nekom od nadolazećih pohoda Planinarskih križnih puteva.

Pogledaj galeriju.