ĐAKONSKO REĐENJE KRUNOSLAVA HIKECA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 8. listopada 2022. godine svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi na kojem je trinaestoricu mladića zaredio za đakone.

U prigodnoj homiliji kardinal Bozanić poručio je ređenicima kako ih se prima u nadi, otvorena srca i raširenih ruku jer “svojim mladenačkim poletom oplemenjenim vjerom i snagom Duha Svetoga, unosite novost u život naše Crkve. Po đakonskom ređenju vi ste sakramentalno pozvani živjeti po načelu dara. Sve što nije darovano, izgubljeno je. Ako se živi darujući, ulazi se u logiku Božjeg kraljevstva, gdje se zauvijek, za vječnost, posjeduje sve što se daje. Vi ne darujete svoja dobra, nego sami sebe. To je razlog neizmjerne radosti.”

Zagrebački nadbiskup naglasio je kako na đakonat ne treba gledati samo kao uvjet na putu do prezbiterata, već je đakonata trajno stanje “koje će odsada strukturirati vašu osobnost i određivati vaše djelovanje. Ono treba oblikovati vaš način življenja evanđelja da bi ste se neprestano ogledali u Krista, poslušnog i vjernog sluge Oca, te sluge ljudi, Kristove braće i sestara. Uz vašu postojanu molitvu, zagarantirana vam je pomoć Duha Svetoga, kako biste se mogli poistovjetiti s Kristom Gospodinom.”

“Dragi ređenici, Isusovo evanđelje razotkriva privid i pokazuje nam pravu stranu stvarnosti. Isus ne voli pozornicu, ne voli glumu, uvijek izbjegava pretvaranje. On voli istinu, dapače On jest Istina. Po evanđelju je ušla u našu sredinu velika Istina u riječima, u gestama, u Isusovu tijelu”, istaknuo je Kardinal i dodao: “Bog je na strani onih koji pate, koji su progonjeni i nepravedno osuđeni. Bog je na strani onih koji su ostavljeni po strani. Đakon je poput antene koja hvata najslabije frekvencije društva. On je često pozvan da dade glas onima kojima je oduzeta riječ, koji su svedeni na šutnju. Stoga đakonska služba može postati neugodna i dosadna, jer svjetskom kriteriju nisu privlačni siromašni, bolesni i marginalizirani ljudi.”

Na đakonskom ređenju našeg župljanina Krunoslava bili su mnogobrojni župljani, članovi obitelji i rodbine te upravitelj župe preč. Nikola Jurković i Općinski načelnik Jasmin Krizmanić.

Sveti red đakonata primili su:

Za Zagrebačku nadbiskupiju:
Krunoslav HIKEC, Župa sv. Jurja mučenika, Gornja Stubica
Petar TISAJ , Župa sv. Nikole Tavelića, Zagreb – Kustošija
Domagoj TOPIĆ, Župa Svih Svetih, Sesvete
Sebastijan VALJAVEC, Župa sv. Mihaela arkanđela, Mihovljan