Hodočašće na Uskrsni ponedjeljak

Na Uskrsni ponedjljek, 10. travnja 2023. godine održalo se tradicionalno župno hodočašće ove godine u Stičnu, Ljubljanu i Pleterje. Sudjelovalo je 200 župljana.
Stična je najstariji cistercitski samostan u Sloveniji. Cisterciti su izrasli iz benediktinskog reda. Željeli su obnoviti i strože živjeti izvorna pravila benediktinskog reda. Benediktinci (ORA ET LABORA)su bili „motor“, pokretač duhovne obnove Europe kroz više stoljeća. Ime reda dolazi od prve opatije Citeaux u Francuskoj. Osnivačima se smatraju sveti Robert, sveti Alberik i sveti Stjepan Harding. Po dolasku je bila sveta misa i razgled crkve zatim upoznavanje s duhovnošću i životom cistercitskog reda. Dočekao nas je brat Alojz koji je iz Hrvatske te nam sve radosna srca pokazao i ispričao.


Nastavak putovanja do Ljubljane, glavnoga grada Slovenije. Ljubljana se prekrasno smjestila uz rijeku Ljubljanicu. Ponad grada nadvija se prekrasni Stari grad. Šetnja nas vodi preko Zmajskog mosta, uz Ljubljanicu do crkve Uznesenja BDM, prekrasne franjevačke crkve. Ispred na trgu nalazi se kip poznatog slovenskog pjesnika Franca Prešerna. Ljubljanicu smo prešli prijeći preko lijepog Tromostovja. Gradska vijećnica i lijepa fontana Francesca delle Robe su odmah blizu. U blizini je i tržnica, jedno od mnogih djela Jože Plećnika. Posjetili smo i katedralu sv. Nikole o kojoj nam je rektor katedrale sve pomno ispričao. Uz prekrasno vrijeme i sunce, uživali smo popodnevnoj kavici.

Vožnja do Kartuzije Pleterje. Kartuzijanci su najstroži red u Crkvi. Osnovao ih je sveti Bruno, reformom benediktinskog pravila. Mješavina su pustinjačkog i samostanskog života. Molitva, tišina, post i rad neki su od elemenata njihovog života. Nakon kraćeg posjeta Kartuziji i prkazanog filma, posjetili smo samostansku suvenirnicu i punoga srca i duše krenuli prema Gornjoj Stubici.