HODOČAŠĆE U JERUZALEM – SVETA ZEMLJA

Grupa vjernika, nas 60., iz Gornje Stubice, Donje Stubice, Oroslavja, Bistre i nekoliko iz Zagreba od 7.-14. studenog 2017. boravili smo na hodočašću u Svetoj Zemlji. Hodočašće je organizirao župnik iz Gornje Stubice, zajedno sa agencijom „Smisao Života“ čiji je vlasnik gospodin Mijo Rak. Vodič po Svetoj Zemlji bio je profesor Božo Lujić, sa Katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

*Mjesto Isusova rođenja, Betlehem

U ovom kratkom osvrtu nabrojit ću samo neka mjesta koja smo posjetili, te popratiti fotografijama.

Na putovanje smo išli avionom, čiji je direktni let bio iz Zagreba za Tel Aviv u trajanju od četiri sata.

Prva četiri dana bili smo smješteni u hotelu u Betlehemu, te smo svaki dan odlazili u razgledavanje pojedinih mjesta koja su usko povezana s nama katolicima. Započeli smo u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja, hodali po Maslinskoj gori do Getsemanskog vrta, te Kalvarijom do Bazilike Isusova Groba.

Bili u Dvorani posljednje večere, na Davidovu grobu, te u crkvi gdje je Petar zatajio Isusa. Posjetili Betaniju, rijeku Jordan – gdje smo obnovili svoja krsna obećanja, te se okupali u Mrtvom moru.

  

Sljedeća tri dana proveli smo u hotelu u Nazaretu. Posjetili Haifu, brdo Karmel, crkvu Navještenja Marijina. Popeli se na Goru Blaženstava, Kafarnaum, brdo Tabor, te se vozili u barki po Galilejskom jezeru.

U Kani Galilejskoj slavili svetu misu te su bračni parovi obnovili svoje zavjete.

Svaki dan je bila jutarnja molitva u autobusu, sveta misa na pojedinim važnim mjestima, i večernja zahvala na putu u hotel.

 

Ovo su samo neke crtice sa našeg hodočašća jer ono što je  svaki pojedini vjernik doživio moglo bi se pisati na stotine stranica.  Potičemo svakoga od vas, dragi čitatelji  da barem jednom u životu odete na ovakvo hodočašće u Jeruzalem. Naša župa će i ove godine od 10.-17-10.2018. također ići na hodočašće u Svetu Zemlju je mnogi su izrazili želju da posjete zemlju u kojoj se rodio naš Isus Krist i da hodaju njegovim stopama.