Obnovljena crkva u Gornjoj Stubici

Nakon razornog potresa koji se dogodio 22. ožujka ove godine, zadesilo nas je mnogo novih životnih situacija o kojima nismo ni sanjali. Ono što su naši djedovi i bake, očevi i majke podizali i gradili mnogo godina, zamalo je u samo par sekundi nestalo s lica zemlje. Mnogim župljanima razrušene su kuće, stradale su crkve i kapele, no unatoč svim nevoljama nismo izgubili vjeru u Trojedinoga Boga. U tim teškim trenucima jedini pravi oslonac bila nam je naša vjera koja nas vodi i dandanas.

Župna crkva sv. Jurja mučenika podosta je stradala; možda nije u početku bilo toliko vidljivo, ali kako su dani odmicali, rane su bile sve vidljivije.

U dogovoru s našim nadbiskupom, ekonomskim vijećem župe i Konzervatorskim odjelom u Krapini donijeli smo odluku te krenuli u radove.

Nije bilo jednostavno učiniti taj prvi korak i odvažiti se jer i sami znate kakvi su bili mjeseci nakon potresa.

Župa se zadužila kreditom kako bismo mogli krenuti u obnovu. U ponedjeljak, 20. srpnja 2020., potpisan je ugovor o obnovi.

U župnoj crkvi završena je prva i druga faza radova te smo se u prvoj nedjelji došašća radosno vratili u nju. Preostaje nam još završiti oslike u pojedinim dijelovima crkve.

Zahvalan dobrome Bogu što su radovi prošli bez većih poteškoća, prikazali smo svetu misu za sve koji su se ugradili svojim znanjem i darovima u obnovu crkve.

Svetu misu zornicu predslavio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. U propovijedi se osvrnuo na aktivno življenje vjere te potaknuo vjernike da gaje nadu u svakodnevnom životu. Posebno je istaknuo kako je crkva kao građevina sada obnovljena, ali je jednako tako važna obnova vlastitih duša u ovom milosnom vremenu adventa.

Zahvaljujem glavnom izvođaču radova, poduzeću Patra Nova d.o.o. iz Gornje Stubice čiji je vlasnik gosp. Ivica Dijanić. Jednako tako zahvaljujem svim podizvođačima radova: nadzoru, električarima, stolarima, keramičaru, vodoinstalateru, tehničarima za razglas, restauratorima i slikarima.

Veliko hvala svim župljanima i prijateljima Gornje Stubice koji su se odazvali i svojim nesebičnim darovima pomogli u obnovi. Hvala svima koji žive u inozemstvu, a pridružili su se obnovi.

Hvala na daru i domaćim svećenicima Ivanu Levaku, Stjepanu Lukcu, Dubravku Škrlinu Hrenu i Josipu Čuligu.

Hvala na velikoj pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji na čelu s gosp. Željkom Kolarom, Općini Gornja Stubica i načelniku gosp. Jasminu Krizmaniću, poduzećima „Zagorje pro-kon“, „ETIM“, „Emsi stolarija“, „Salvus“, „Ljekarne Švaljek“, „Metalis“, „Stimus d.o.o.“, „Stolarska zanatska radnja Lisak“, „Frizerski salon Marija“, „Autoprijevoz i niskogradnja Matija“, „Online Office“, „Valpovka d.o.o.“, „Leno-Ideal d.o.o.“, „Elpi elektronika“, ugostiteljstvo „Grden“, „Allianz Dekan“ te mnogim drugim poslovnim subjektima.

Puno je toga što bi se trebalo nabrojiti, ali crkva nije još u potpunosti dovršena.  Vjerujem kako ćemo uz svetkovinu sv. Jurja, zaštitnika naše župe i bolju epidemiološku situaciju u novoj 2021. godini, proslaviti završetak obnove.

vlč. Nikola Jurković, upr. župe