PROSLAVA ĐAKONSKOG REĐENJA U ŽUPI

U nedjelju, 9. listopada, na svečanoj svetoj misi u 10 sati, proslavili smo sveti red đakonata našeg župljanina, Krunoslava Hikeca.

Đakon Krunoslav je poprvi puta navjestio Božju Riječ i uputio prigodnu homiliju. Za vrijeme svete mise krstio je i maloga Jana.

Uz obitelj, rodbinu i mnogobrojene župljane, svetu misu je uzveličao župni mješoviti zbor, puhački orkestar, članovi raznih udruga i Općinski načelnik Jasmin Krizmanić.

Na kraju svete mise, pastorlana viječnica, gospođa Monika Lisak, uputila je čestitku đakonu Krunoslavu u ime župe i Općine te uručila prigodni dar – đakonske štole u svim liturgijskim bojama.
Monika se obratila đakonu ovim riječima:
“Dragi naš Krunoslave!
Čast mi je da mogu u ime svih župljana tvoje rodne župe, u ime našeg župnika Nikole Jurkovića i u ime načelnika Jasmina Krizmanića izraziti radost i čestitke na tvojem đakonskom ređenju i zahvaliti ti što na poseban način obogaćuješ našu župu i općinu.
„Po imenu ja te pozvah, imenovah te premda me nisi znao!“ (Iz 45, 4)
Ovo su riječi gesla đakonskog ređenja. Ovo su riječi u kojima možemo prepoznati Božji plan koji je zapisan u tvojem životu i kroz tvoj život: Gospodin te pozvao, Gospodin te izabrao i ti si mu potreban. Ređenje je Božji dar za tebe, ali i dar našoj Crkvi i narodu. Đakonat je prvi stupanj sakramenta Svetog reda. Radujemo se da smo kao župna zajednica, predvođena našim župnikom Nikolom, uz tvoju obitelj, bili dio tvog puta do tog, prvog, stupnja. Redovito smo molili za tebe te ćeš i nadalje biti u našim molitvama u hodu prema drugom stupnju, a to je svećeničko ređenja. Neka te naše molitve prate kroz život i neka ti budu pokazatelj naše potpore i poštovanja.
Ti si potekao iz naše župe, ali i općine. Ne znamo gdje će te Božja providnost odvesti da vršiš svoju đakonsku službu. No, gdje god budeš, vjerujemo da ćeš biti na čast i ponos svojim Gornjostubičancima.
Čestitamo tvojoj obitelji i rodbini. Osobite čestitke i lijepe želje ponavljamo tebi uz ovaj prigodan dar. Poklanjamo ti đakonske štole u četiri boje koje označavaju milost koju nam je Krist pribavio i opominju nas na križ koji je Isus uzeo na svoja ramena za nas.
Bijela boja je znak radosti, jasnoće i čistoće.
Crvena boja je boja ljubavi, krvi, života, snage i Duha Svetoga.
Zelena boja označava radosno iščekivanje, a ljubičasta boja je pokornička boja, ali boja nade.
Neka te Gospodin vodi i čuva na svim tvojim putovima!
Od srca ti čestitamo!”

Po završeteku svete mise, upriličen je domjenak u župnom dvorištu za sve prisutne.