PROSLAVLJEN ŠESTI – PRVI PETAK

Na treći korizmeni petak, 01. ožujka ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu sv. Jurja mučenika u Gornju Stubicu gdje su sudjelovali u korizmenoj pobožnosti i animirali misno slavlje prvog petka u mjesecu.

Na poziv domaćeg župnika i dekana Stubičkog dekanata preč. Nikole Jurkovića šalatski sjemeništarci animirali su pobožnost križnog puta prije večernje svete mise, zatim su svojim ministriranjem pridonijeli ljepoti misnog slavlja koja je uslijedila nakon ove tradicionalne korizmene pobožnosti, a potom su održali i euharistijsko klanjanje kojim su, kroz pola sata, pred Presvetim Oltarskim Sakramentom molili za potrebe župe, Zagrebačke nadbiskupije, domovine i čitavog svijeta.

Duhovni program započeo je u 17 sati sakramentom svete ispovijedi kojeg su okupljenim vjernicima podjeljivali sjemenišni odgojitelji i domaći župnik, a u 17.30 sati započela je pobožnost križnog puta u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika koju su animirali šalatski sjemeništarci predvođeni rektorom Pavlakovićem. U pobožnosti je sudjelovao velik broj župljana, mladih i djece.

Po završetku pobožnosti uslijedilo je koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio vlč. Luka Premelč, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s rektorom sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem i domaćim župnikom preč. Nikolom Jurkovićem.

Tumačeći Božju riječ, vežući se uz misna čitanja petka drugog korizmenog tjedna, vlč. Premelč je okupljenim vjernicima naglasio kako je korizma darovano vrijeme od Gospodina da se učine potrebni životni zaokreti. Pozvao je vjernike na propitkivanje koliko se zaista mijenjaju u svojoj nutrini od mjeseca do mjeseca časteći Presveto Srce Isusovo. Zatim je na temelju navještenog evanđelja (Mt 21, 33-43.45-46) zapitao prisutne vjernike da li su u svome životu sličniji vinogradarima ubojicama ili samom vinogradu naglasivši kako se “Bog silno trudi oko nas, neprestano nas dariva, ali očekuje da na ljubav uzvratimo ljubavlju. Neka nam to ne bude teško, konačno, po primjeru mnogih, tek tada kada čovjek služi svome Stvoritelju osjeća silnu radost i pripravlja si put u nebo”, zaključio je, između ostaloga, svoju nadahnutu homiliju propovjednik.

Pri koncu misnog slavlja iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) i Mihael Risek (Zagrebačka nadbiskupija), sjemeništarci maturanti, a po završetku misnog slavlja molitveni program nastavio se kroz euharistijsko klanjanje koje su prigodnim meditacijama i pjesmom animirali šalatski sjemeništarci predvođeni duhovnikom Premelčem. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na kraju okupljenima se obratio domaći župnik i dekan preč. Jurković zahvalivši sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji te predvođenju euharistijskog klanjanja, a sve župljane pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon misnog slavlja i održanog molitvenog programa vezanog uz pobožnost 9 prvih petaka Srcu Isusovu koju ova župa posebno časti slaveći ove godine i 20. obljetnicu od posvete obitelji i župljana župe Gornja Stubica Presvetom Srcu Isusovu (2004.-2024.) te upriličenog spomen fotografiranja, susret se nastavio druženjem uz obiteljski stol u prostorima župe domaćina.