PROSLAVLJENA ZLATNA MISA VLČ. IVANA LEVAKA

U nedjelju, 30. lipnja, svetom misom u 10 sati, vlč. Ivan Levak proslavio je svoju 50. obljetnicu svećeničkog ređenja – Zlatnu misu.

Svečanost je započela procesijom od kapele Ivana Krstitelja u centru Gornje Stubice u kojoj su sudjelovali: puhački orkestari iz Aschaffenburga i Gornje Stubice, župni zbor, mnogobrojne udruge, vjernici i uzvanici iz Njemačke.

Svetu misu je predvodio Zlatomisnik vlč. Ivan Levak, a propovijedao je preč. Dubravko Škrlin Hren. U koncelebraciji su bili i domaći sinovi: vlč. Stjepan Lukec, vlč. Krunoslav Hikec i vlč. Josip Čulig.

Preč. Dubravko istaknuo je: „Spominjući se raznovrsnih obljetnica, ljudi osvrću svoj pogled unatrag i trasiraju put za budućnost. I ovo zlatomisničko slavlje prigoda je zastati na trenutak u sadašnjosti kako bi zahvalnim pogledom srca i riječima izrekli zahvalu za sve ono što je bilo, te s ponosom i nadom krenuli naprijed – u budućnost. Želimo danas podati zahvalu Bogu za dar njegova poziva i za dar ljudskog odaziva u osobi svećenika Ivana.

Današnje slavlje ne prenosi nas mislima samo na jučerašnji dan1974. godine kada se dogodilo svećeničko ređenje našega slavljenika u zagrebačkoj katedrali po rukama današnjega sluge Božjega kard. Franje Kuharića. Također, današnje slavlje nije samo spomen na mladu misu koja se proslavila 4. kolovoza 1974. na ovome mjestu u vrijeme ondašnjega župnika Adama Šimeckog. Ovo slavlje naše misli odvodi još dalje: u djetinjstvo i u same početke života našega svećenika Ivana. Kao nekoć uz Galilejsko more, Isus je zastao i na obali Ivanove duše i pozvao ga. Kako i kada se to točno dogodilo, teško je naći odgovor jer svaki je Božji poziv i ljudski odgovor svojevrstan, jedinstven i unikatan. Bog ne viče, ne čuješ mu glas, ne šalje pismo, ne javlja se u novije vrijeme mailom ili sms-om ili na instagramu. Tih je i nevidljiv, ali kada zove – cijelo srce i nutrinu “prvrne naopako”. I nemirno je srce dok se u Gospodinu ne smiri, dok ne odgovori: Evo me Gospodine, zvao si me!“

Propovjednik je posebno zahvalio i rekao: Dragi zlatomisniče! Zahvalni smo Bogu za Tvoj život, za sve dobro koje si učinio za rodnu gornjostubičku župu i općinu. Zahvalni smo i za sve ono što si činio na različitim mjestima svog svećeničkog djelovanja. Mislim posebno na: Vrbovec, Savski Gaj, Savica-Šanci, Petruševec, Leverkusen i Aschafenburg.

Zahvaljujemo našem slavljeniku i za redovite posjete našoj i njegovoj rodnoj župi sv. Jurja, za brojne smislene propovijedi. U sve veće poslove i obnove naše župne crkve i ostalih sakralnih građevina, posebno za vrijeme sadašnjega župnika vlč. Nikole Jurkovića i za vrijeme pokojnoga župnika mons. Špoljara, bio je uključen. Nakon što je Župa G. Stubica darovala gornjostubičkoj općini zemljište za gradnju dječjeg vrtića „Jurek“, upravo je vlč. Ivan bio taj koji je prvi darovao novčani dar za početak gradnje vrtića. A najveći dar ostavio nam je kroz gradnju kapele sv. Katarine koju je darovao Župi, te kroz darovano zemljište i zahtjevne početke gradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina. Kao prvi predsjednik i suosnivač Društva Rudolf Perešin udario je temelje za to važno djelo koje će biti trajni spomen na junaka i viteza naših bregova.

Želeći dobro zdravlje, molimo i nadalje obilje Božjega blagoslova u životu zlatomisnika kako bi svojom mudrošću i životnim iskustvom pomogao mlađim generacijama svećenikâ i vjernika u otkrivanju istinskih vrijednosti. Dragi zlatomisniče Ivane, dok Bogu zahvaljujemo za Tebe i dok Ti od srca čestitamo, želimo da Ti i nadalje bude milina biti u Božjoj blizini, i neka uvijek nađeš svoje sklonište u Gospodinu! – zaključio je preč. Dubravko.

Na kraju svete mise, u ime župnika, preč. Nikole Jurkovića, svih župljana te stanovnika Općine, čestitku je uputila vjeroučiteljica Monika Lisak koje je istaknula: „Uz vaše pastoralno djelovanje u Zagrebu, Voljom Božjom svoj pastoralni put nastavljate u Njemačkoj, najprije kao vojni kapelan, a zatim kao voditelj Hrvatske katoličke misije u Aschaffenburgu i kao župnik njemačke župe Svetog Mateja evanđelista. Ojačani Duhom Svetim, vodili ste tamošnju zajednicu i skrbili za njihov vjernički život i očuvanje identiteta punih 32 godine.

 „A meni je milina biti u Božjoj blizini, imati sklonište svoje u Gospodinu!“ (Ps 73). Riječi su biblijskog psalma koje ste izabrali za geslo svoje zlatne mise koju danas ovdje slavite. Riječi su to koje su vas pratile dan po dan, godinu po godinu, kroz bogati i plodonosni svećenički život. U pedeset godina vašeg svećeništva statistički bismo mogli izbrojati koliko ste misa služili i koliko sakramenata podijelili, ali ne bismo mogli izbrojiti svu ljubav i dobrotu kojom ste služili Bogu i ljudima. U tih pedeset godina ne smijemo zaboraviti zahvaliti što ste uvijek mislili i na svoju rodnu župu. Vašim zaslugama izgrađena je kapela svete Katarine u Jakšincu, brinuli ste o očuvanju lika i djela našeg Rudolfa Perešina te ste jedan od inicijatora izgradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina. Uvijek ste rado svraćali u ovu župu i uvijek smo Vas s veseljem primali i rado slušali Vaše riječi koje su na jednostavan i mudar način prenosile Radosnu vijest.

Zahvalni Bogu za Vaš dar svećeništva, još jednom Vam čestitamo i molimo zagovor Majke Božje Bistričke i svetog Jurja da i dalje ljudima donosite Kristovu ljubav. Dobri Bog neka Vas nagradi i podrži u zdravlju i veselju u danima koji su pred Vama.“ – zaključila je gđa. Monika.

Kao župna zajednica, vlč. Ivanu Levaku poklonjena je misnica u kojoj je slavio svoju zlatnu misu.

Po završetku svete mise, na prostoru oko župne crkve bio je upriličen ručak za sve vjernike i uzvanike.