Proštenje u Jakšincu

U nedjelju, 22. studenoga 2020. godine, uoči blagdana sv. Katarine održalo se godišnje proštenje u kapeli sv. Katarine u Jakšincu.

Sveto misno slavlje predvodio je vlč. Stjepan Lukec, umirovljeni svećenik naše župe. U koncelebraciji prisustvovao je i župnik vlč. Nikola Jurković.

Vlč. Lukec osvrnuo se na život svete Katarine. “Iako o svetoj Katarini znamo tek da je podnijela mučeničku smrt u Aleksandriji, pučka predaja navodi kako je bila iznimno lijepa i mudra, toliko da je oduševila i rimskog cara Maksimina, koji je, kad je došao na vlast u tamošnjim rimskim provincijama, odlučio ostaviti svoju ženu i oženiti se Katarinom. Međutim, kada ga je ona odbila, kako bi joj se osvetio izazvao je filozofsku raspravu u kojoj je na jednoj strani bila svetica, dok na drugoj 50 filozofa, a koji su imali zadatak intelektualno ju poraziti i dokazati joj kako je besmisleno vjerovati u Krista koji je umro na križu kao Bog. Nasuprot nakanama cara, predaja kaže kako je svetica bila vrsna u filozofskom umovanju i u teološkom znanju, te je ona pridobila svu pedesetoricu na svoju stranu, odnosno svi su se obratili na kršćanstvo.” Nadalje potaknuo je vjernike na hrabrost i odvažnost u nasljedovanju Isusa Krista.

Svojim izvedbama misno slavlje upotpunio je puhački orkestar koji slavi 25. obljetnicu postojanja. Čestitamo!

Na kraju svete mise, vlč. Nikola Jurković prenio je pozdrave vlč. Ivana Levaka, domaćeg sina koji je na službi u Njemačkoj, te zbog pandemije koronavirusa nije mogao doći. Također je prenio pozdrave gosp. Jasmina Krizmanića, načelnika Općine koji se nalazi u samoizolaciji. 

Zbog epidemiološke situacije, uobičajeno slavlje nakon svete mise se nije održalo.